Σάββατο 29 Ιουνίου 2019

ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ

Τις τελευταίες μέρες ολόκληρη η ανθρωπότητα έχει συγκλονιστεί από την ασύλληπτη σε μέγεθος τραγωδία που έχει πλήξει την Ιαπωνία. 
Σα να μην έφταναν ο σεισμός και το τσουνάμι που έγιναν αιτία να σβηστούν από το χάρτη ολόκληρες πόλεις και να χάσουν τη ζωή τους χιλιάδες άνθρωποι, τώρα οι Ιάπωνες και οι κάτοικοι όλων των γειτονικών χωρών τους έχουν να αντιμετωπίσουν τον πυρηνικό εφιάλτη.
Το πυρηνικό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος στη Φουκουσίμα βγήκε εκτός ελέγχου όταν λόγω της φυσικής καταστροφής έπαψε να λειτουργεί το σύστημα ψύξης των αντιδραστήρων.
Οι όποιες προσπάθειες έγιναν για να αποφευχθούν τα χειρότερα δεν είχαν αποτέλεσμα και μέχρι τώρα δεν έχει γίνει γνωστή η έκταση της μόλυνσης στην περιοχή γύρω από το εργοστάσιο ή στις άλλες γειτονικές περιοχές.
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν έγκυρες πληροφορίες για το τι ακριβώς συμβαίνει καθώς οι πυρηνικοί φυσικοί είτε δεν έχουν προλάβει ακόμα να μελετήσουν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί είτε μασάνε τα λόγια τους προσπαθώντας να αποκρύψουν γεγονότα για να μην επικρατήσει μεγαλύτερος πανικός από αυτόν που ήδη υπάρχει.
Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία σίγουρα θα βρουν πολλές ομοιότητες με το αντίστοιχο ατύχημα στο πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνομπίλ τη δεκαετία του 80.  
Ενώ στην αρχή το Σοβιετικό καθεστώς έκανε τα πάντα για να περάσει το όλο συμβάν στα ψιλά γράμματα, οι επιπτώσεις δεν άργησαν να φανούν.
Τα επόμενα χρόνια αυξήθηκαν δραματικά οι θάνατοι από καρκίνο, λευχαιμία καθώς και οι τερατογενέσεις στις περιοχές που είχαν μολυνθεί από το ραδιενεργό νέφος.
Είναι βέβαιο ότι το ίδιο θα συμβεί και τώρα. Οι συνέπειες της μόλυνσης από τη ραδιενέργεια θα ταλαιπωρήσουν τον κόσμο για πολλές δεκαετίες δυστυχώς. Τώρα είναι μόνο η αρχή.
Δε μπορούμε να γυρίσουμε το χρόνο πίσω και να διαγράψουμε αυτό το ατυχές γεγονός αλλά το θέμα είναι τι θα κάνουμε από δω και μπρος για να μην ξανασυμβεί κάτι τέτοιο γιατί όπως λέγεται «όποιος ξεχνάει την ιστορία, είναι μοιραίο να την επαναλάβει».
Αυτό έγινε ολοφάνερο τα τελευταία χρόνια που οι περισσότεροι έδειχναν να έχουν ξεχάσει το ατύχημα στο Τσερνομπίλ και ανέχονταν διάφορους καραγκιόζηδες να μιλούν για το πόσο καθαρή και πράσινη είναι η πυρηνική ενέργεια.
Τουλάχιστον αυτή τη φορά ελπίζω να πήραν το μάθημά τους και να το βουλώσουν όλοι αυτοί που θέλουν σώνει και καλά να γίνει η Ελλάδα πυρηνική δύναμη για να πουλάει ρεύμα σε άλλες χώρες αντί να αγοράζει απ' τη Βουλγαρία.
Θα είναι πιο δύσκολο από εδώ και πέρα να βρουν κορόιδα που συμφωνούν με την κατασκευή πυρηνικών αντιδραστήρων. 
Είναι πια φως φανάρι το πόσο «καθαρή» και «πράσινη» είναι η πυρηνική ενέργεια. Όποιος δεν το παραδέχεται απλώς εθελοτυφλεί ή είναι βλάκας.
Πραγματικά μου κάνει εντύπωση η στάση πολλών επιστημόνων που ενώ θα έπρεπε να γνωρίζουν καλύτερα από οποιονδήποτε τους κινδύνους που εγκυμονεί για το περιβάλλον η ραδιενέργεια, είναι πρώτοι και καλύτεροι στο να προτείνουν την κατασκευή περισσότερων πυρηνικών εργοστασίων ως λύση στο ενεργειακό πρόβλημα.
Σε κάνουν ώρες ώρες να υποψιάζεσαι ότι πρόκειται για εξωγήινους που είναι τελείως αναίσθητοι και αδιάφοροι για τα προβλήματα της γης γιατί σε περίπτωση που πάει κάτι στραβά και η γη δεν είναι πια κατοικήσιμη θα μπουν μέσα στο διαστημόπλοιο τους να επιστρέψουν στο δικό τους πλανήτη!
Αν αυτό το ατύχημα συνέβη στην Ιαπωνία που φημίζεται ως η χώρα της υπερτεχνολογίας, τότε τι μπορεί να πει κανείς για τη λειτουργία των αντιδραστήρων στις υπόλοιπες χώρες του κόσμου;
Όχι μόνο δεν πρέπει να κατασκευαστούν νέοι αλλά να σταματήσουν να λειτουργούν και αυτοί που ήδη υπάρχουν. 

Η πυρηνική ενέργεια δε μπορεί ΠΟΤΕ να είναι ασφαλής και όσο πιο σύντομα το καταλάβουν αυτό όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα τόσο το καλύτερο.
Κανένας δε μπορεί να κατηγορήσει τους ανθρώπους για το σεισμό ή το τσουνάμι που τους χτύπησε γιατί αυτά είναι φυσικά φαινόμενα, πάντα γίνονταν και θα γίνονται αλλά αυτό δεν ισχύει για το πυρηνικό ατύχημα.
Σε αυτή την περίπτωση την ευθύνη τη φέρουν οι ίδιοι οι άνθρωποι γιατί όχι μόνο σχεδίασαν την κατασκευή τέτοιων εργοστασίων αλλά την υλοποίησαν κιόλας δείχνοντας με αυτή τους την επιλογή ότι η παραγωγή ενέργειας και η ανάπτυξη της τεχνολογίας έχουν πιο μεγάλη σημασία από τις ζωές και την υγεία εκατομμυρίων ανθρώπων και από το περιβάλλον.
Πίσω από αυτό τον τρόπο σκέψης όπου στόχος είναι η οικονομική ανάπτυξη και η τεχνολογική πρόοδος με κάθε τρόπο, κρύβεται ο καπιταλισμός. Αυτή είναι άλλωστε η όλη ουσία αυτού του ανθρωποφάγου συστήματος.
Μεγάλο ρόλο παίζει στο όλο πρόβλημα ο καταναλωτισμός καθώς για να παραχθούν όλα αυτά τα εμπορεύματα που βλέπουμε γύρω μας χρειάζεται ενέργεια.

Η βαριά βιομηχανία και η υπερτεχνολογία που είναι 
το κύριο χαρακτηριστικό της δεν είναι δυνατό να καλυφθούν ενεργειακά από τις συμβατικές πηγές ενέργειας.
Έτσι λοιπόν δημιουργείται η ανάγκη για κατασκευή πυρηνικών σταθμών προκειμένου να υπάρχει η ηλεκτρική ενέργεια που απαιτείται για να στηριχθεί αυτό το σύστημα παραγωγής.
Επειδή τα πάντα είναι θέμα προτεραιοτήτων βρισκόμαστε αντιμέτωποι με το εξής δίλημμα: Είτε αφήνουμε τα πράγματα ως έχουν με την ανεξέλεγκτη παραγωγή προϊόντων και την ανάπτυξη τεχνολογιών εχθρικών προς τον άνθρωπο σκάβοντας οι ίδιοι το λάκκο μας είτε κάνουμε στροφή 180 μοιρών παράγοντας λιγότερα προϊόντα και υιοθετώντας τεχνολογίες φιλικές προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον.
Φυσικά το καπιταλιστικό σύστημα δε μπορεί να επιτρέψει τη δεύτερη επιλογή καθώς αυτό ισοδυναμεί με την καταστροφή του. 
Το μέλημά του δεν είναι ούτε ο άνθρωπος ούτε το περιβάλλον αλλά το απεριόριστο κέρδος και γι' αυτό θα εκμεταλλευθεί όλους τους διαθέσιμους πόρους μέχρι τελικής εξάντλησης των αποθεμάτων εκτός και αν το σταματήσουμε.
Η μόλυνση του φυσικού περιβάλλοντος από τη χρήση πυρηνικής ενέργειας θα πρέπει να θεωρηθεί ως ένα ακόμα έγκλημα του καπιταλισμού (είτε μονοπωλιακού είτε κρατικού) ενάντια σε ολόκληρη την ανθρωπότητα.
Στο χέρι μας είναι να μην το αφήσουμε αναπάντητο.

Το κείμενο δημοσιεύθηκε πρώτη φορά στις 18/3/2011 στη διεύθυνση http://eleftheria111.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου